In acorduri de - TARANTELA - , despre noi , cei din Valea-Viilor .

" O bucata de pamant din Transilvania . Valea unui parau cuminte, care se varsa in raul Tarnava Mare , o vale strajuita de dealuri impadurite , cu pante domoale , cu pasuni si fanete , cu pamant bun pentru intemeierea unor asezari omenesti .Padurea "smeilor si balaurilor" , ''gaura calda" asupra careia au primit drept de folosinta si "oaspetii" sasi . Locul unde acestia s-au asezat de mai bine de sapte secole , si au lasat ca mostenire patrimoniului cultural o remarcabila biserica fortificata . Romanii din Grui , lacasurile lor de rugaciune , limba si obiceiurile pastrate peste generatii si cantate de compozitorul Martian Negrea , fiu al acestor locuri .Pamantul in care romanii si sasii au stiut sa se inteleaga , sa treaca peste urgiile vremii si sa lase urmasilor un sat frumos , care pastreaza valorile culturii si civilizatiei ambelor comunitati . Un loc binecuvantat de Dumnezeu si de oameni . " ..........Foarte frumos spus . ...Este un fragment din cuvantul de inceput din Monografia satelor Valea-Viilor si Motis , realizata de prof. JAMPA ELENA , in anul 2006 .Inca o dovada de iubire pentru aceste meleaguri mirifice . Recomand din toata inima respectiva lucrare , in primul rand de lecturat si mai apoi de ...criticat . P . S . De asemenea initiative avem nevoie , comuna noastra are nevoie de imagine . Fiecare initiativa conteaza . Ca fiu al satului multumesc doamnei prof . JAMPA ELENA pentru munca depusa in slujba comunitatii noastre , pentru toata activitatea de profesor de limba franceza si de cercetator stiintific . AVEM RADACINI ADANCI IN ACEST PAMANT DE LEGENDA , si pentru asta trebuie sa fim mandri .
"Crestinul este cel ce nu traieste nici in trecut, nici in viitor, ci numai in prezent. Trecutul nu-l apasa, viitorul nu-l ingrijoreaza."Nicolae Steinhardt

sâmbătă, 25 iunie 2011

... despre continuitate ...

     Vizavi de vizibila degradare a valorilor morale si civice prin care " inotam "  in fiecare zi , sunt foarte bucuros sa pot scrie . Sunt bucuros ca inca inima-mi tresalta si ochiul imi bate cand vine vorba de traditie , de cultura , de moralitate , de respect , de prietenie , de adevar , de personalitate , de caracter .

Ne placem sa spunem ca suntem urmasi ai lui Traian si Decebal , ne place sa spunem ca suntem ospitalieri si ca ne asteptam oaspetii cu pita si sare .
Ne place sa spunem ca suntem exemple de urmat pentru oricine .


Ne place sa fim laudati .
 Dar in rest ce mai avem , ce ne-a mai ramas ?
Cu ce contribuim pentru ca ziua de maine sa fie mai implinita decat ziua de astazi ?


Inca mai avem portul nostru traditional .
E drept , din ce in ce mai putin intalnim si copii dispusi sa-l poarte si parinti dispusi sa-l conserve .
In timp raman fotografiile , cateva amintiri si un gol imens in suflet .
Multumesc inca o data pentru aceste minunate fotografii puse la dispozitia mea de fam. Mihalcea , ele insele deja amintiri .

MULTUMESC !

Incercarea mea de a va introduce in atmosfera satului natal este una demna de remarcat .
Spun asta fara lipsa de modestie , desi subiectul este amplu si dificil de abordat .Multe sunt lucrurile de aratat , multe sunt povestioarele de povestit , multe sunt colindele de colindat si cantecele de cantat .Daca Dumnezeu are rabdare cu noi , sper din tot sufletul ca ranile noastre contemporane sa se vindece in acorduri de - Povestioara - , sau - Tarantella - , compuse de Martian Negrea .Si mai sper ca aceasta incercare a mea sa fie de folos , chiar daca este loc de mai bine intotdeauna ! .......

ASADAR , SA NE BUCURAM IMPREUNA !