In acorduri de - TARANTELA - , despre noi , cei din Valea-Viilor .

" O bucata de pamant din Transilvania . Valea unui parau cuminte, care se varsa in raul Tarnava Mare , o vale strajuita de dealuri impadurite , cu pante domoale , cu pasuni si fanete , cu pamant bun pentru intemeierea unor asezari omenesti .Padurea "smeilor si balaurilor" , ''gaura calda" asupra careia au primit drept de folosinta si "oaspetii" sasi . Locul unde acestia s-au asezat de mai bine de sapte secole , si au lasat ca mostenire patrimoniului cultural o remarcabila biserica fortificata . Romanii din Grui , lacasurile lor de rugaciune , limba si obiceiurile pastrate peste generatii si cantate de compozitorul Martian Negrea , fiu al acestor locuri .Pamantul in care romanii si sasii au stiut sa se inteleaga , sa treaca peste urgiile vremii si sa lase urmasilor un sat frumos , care pastreaza valorile culturii si civilizatiei ambelor comunitati . Un loc binecuvantat de Dumnezeu si de oameni . " ..........Foarte frumos spus . ...Este un fragment din cuvantul de inceput din Monografia satelor Valea-Viilor si Motis , realizata de prof. JAMPA ELENA , in anul 2006 .Inca o dovada de iubire pentru aceste meleaguri mirifice . Recomand din toata inima respectiva lucrare , in primul rand de lecturat si mai apoi de ...criticat . P . S . De asemenea initiative avem nevoie , comuna noastra are nevoie de imagine . Fiecare initiativa conteaza . Ca fiu al satului multumesc doamnei prof . JAMPA ELENA pentru munca depusa in slujba comunitatii noastre , pentru toata activitatea de profesor de limba franceza si de cercetator stiintific . AVEM RADACINI ADANCI IN ACEST PAMANT DE LEGENDA , si pentru asta trebuie sa fim mandri .
"Crestinul este cel ce nu traieste nici in trecut, nici in viitor, ci numai in prezent. Trecutul nu-l apasa, viitorul nu-l ingrijoreaza."Nicolae Steinhardt

vineri, 26 noiembrie 2010

Colindul ne salveaza , colindul ne face mai buni !

 FECIOARA ASTAZI ,/ PE CEL PREASFANT SE NASTE ,/ PAMANTUL PESTE / RAUL CELUI NEAPROPIAT ADUCE ,/ INGERII CU PASTORII MARESC ,/ IARASI MAGII CU STEAUA CALATORESC ,/ CACI PENTRU NOI S-A NASCUT ,/ COCON TANAR PREAVESNICUL DUMNEZEU ,/ CACI PENTRU NOI S-A NASCUT / COCON TANAR PREAVESNICUL DUMNEZEU ."  


Colindul ne salveaza !  Colindul ne face mai buni !
 Privind colajul  alaturat sufletul imi tresalta de multumire , de bucurie si pot sa spun ca sunt un om fericit .
Un om care niciodata n-a incetat sa spere .
Un om care niciodata nu se poate plange de nimic .
 Pentru ca Dumnezeu mi-a dat , m-a ajutat , m-a invatat .
Sa am o familie atat de mare , sa am parte de atatea momente frumoase si de neuitat , sa ma pot bucura de ele este tot ce imi doresc .
Si cred ca este destul . Nu pot spera la mai mult .
Doresc tuturor sa aiba parte de atatea bucurii in viata cel putin ca in foto alaturat .

Minunea Nasterii Domnului ne-a fost data , ne-am nascut colindand !
V-a-ti pus vreodata intrebarea cum o fi fost atunci ?
....De-adevaratelea ?
...Colindul ne salveaza !  Colindul ne face mai buni !

 " TREI PASTORI SE INTALNIRA , TREI PASTORI SE INTALNIRA / RAZA SOARELUI , FLOAREA SOARELUI / SI ASA SE SFATUIRA ./ HAIDETI FRATILOR SA MERGEM , HAIDETI FRATILOR SA MERGEM /RAZA SOARELUI , FLOAREA SOARELUI / FLORICELE SA CULEGEM . / SI SA FACEM O CUNUNA, SI SA FACEM O CUNUNA / RAZA SOARELUI , FLOAREA SOARELUI / S-O-MPLETIM CU-A NOASTRA MANA ./ SI S-O DUCEM LUI HRISTOS , SI S-O DUCEM LUI HRISTOS / RAZA SOARELUI , FLOAREA SOARELUI / SA NE FIE DE FOLOS .

 LA ANUL SI LA MULTI ANI ! .

MULTUMESC !

Incercarea mea de a va introduce in atmosfera satului natal este una demna de remarcat .
Spun asta fara lipsa de modestie , desi subiectul este amplu si dificil de abordat .



Multe sunt lucrurile de aratat , multe sunt povestioarele de povestit , multe sunt colindele de colindat si cantecele de cantat .



Daca Dumnezeu are rabdare cu noi , sper din tot sufletul ca ranile noastre contemporane sa se vindece in acorduri de - Povestioara - , sau - Tarantella - , compuse de Martian Negrea .



Si mai sper ca aceasta incercare a mea sa fie de folos , chiar daca este loc de mai bine intotdeauna ! .......





ASADAR , SA NE BUCURAM IMPREUNA !