In acorduri de - TARANTELA - , despre noi , cei din Valea-Viilor .

" O bucata de pamant din Transilvania . Valea unui parau cuminte, care se varsa in raul Tarnava Mare , o vale strajuita de dealuri impadurite , cu pante domoale , cu pasuni si fanete , cu pamant bun pentru intemeierea unor asezari omenesti .Padurea "smeilor si balaurilor" , ''gaura calda" asupra careia au primit drept de folosinta si "oaspetii" sasi . Locul unde acestia s-au asezat de mai bine de sapte secole , si au lasat ca mostenire patrimoniului cultural o remarcabila biserica fortificata . Romanii din Grui , lacasurile lor de rugaciune , limba si obiceiurile pastrate peste generatii si cantate de compozitorul Martian Negrea , fiu al acestor locuri .Pamantul in care romanii si sasii au stiut sa se inteleaga , sa treaca peste urgiile vremii si sa lase urmasilor un sat frumos , care pastreaza valorile culturii si civilizatiei ambelor comunitati . Un loc binecuvantat de Dumnezeu si de oameni . " ..........Foarte frumos spus . ...Este un fragment din cuvantul de inceput din Monografia satelor Valea-Viilor si Motis , realizata de prof. JAMPA ELENA , in anul 2006 .Inca o dovada de iubire pentru aceste meleaguri mirifice . Recomand din toata inima respectiva lucrare , in primul rand de lecturat si mai apoi de ...criticat . P . S . De asemenea initiative avem nevoie , comuna noastra are nevoie de imagine . Fiecare initiativa conteaza . Ca fiu al satului multumesc doamnei prof . JAMPA ELENA pentru munca depusa in slujba comunitatii noastre , pentru toata activitatea de profesor de limba franceza si de cercetator stiintific . AVEM RADACINI ADANCI IN ACEST PAMANT DE LEGENDA , si pentru asta trebuie sa fim mandri .
"Crestinul este cel ce nu traieste nici in trecut, nici in viitor, ci numai in prezent. Trecutul nu-l apasa, viitorul nu-l ingrijoreaza."Nicolae Steinhardt

sâmbătă, 25 iunie 2011

Valea - Viilor , traditie

     "In zestrea de traditie si specific , folclorul si etnografia satului Valea - Viilor se inscriu in constelatia acelor statornice vetre de civilizatie romaneasca . 
Satenii si-au pastrat obiceiurile si datinile in limbaj romanesc , rezistand cu indarjire influentelor maghiare . 


Gateala nuntasilor , imbracamintea miresei , jocurile si cantecele , exprima caracterul , demnitatea , vigoarea si intelepciunea omului de la sat . 
Aici portul si jocul ( dansul ) , au pastrat elemente stravechi , de mare veridicitate si originalitate , dintr-o autentica filiera dacica . 


O influenta destul de marcanta , in bine insa , asupra folclorului si etnografiei , au exercitat-o sasii , de la care s-a imprumutat numai ce s-a crezut folositor . ... 


Sub aspect folcloric , satul Valea Viilor pastreaza obiceiurile, dansurile si cantecele din regiunea viticola specifica , care margineste raul Tarnava Mare . "

Un comentariu:

MULTUMESC !

Incercarea mea de a va introduce in atmosfera satului natal este una demna de remarcat .
Spun asta fara lipsa de modestie , desi subiectul este amplu si dificil de abordat .



Multe sunt lucrurile de aratat , multe sunt povestioarele de povestit , multe sunt colindele de colindat si cantecele de cantat .



Daca Dumnezeu are rabdare cu noi , sper din tot sufletul ca ranile noastre contemporane sa se vindece in acorduri de - Povestioara - , sau - Tarantella - , compuse de Martian Negrea .



Si mai sper ca aceasta incercare a mea sa fie de folos , chiar daca este loc de mai bine intotdeauna ! .......





ASADAR , SA NE BUCURAM IMPREUNA !